sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kevät ja käärmeet

Jälleen on koittanut talven jälkeen vuodenaika, jolloin nuo luikertelevat luontokappaleet eli käärmeet heräilevät henkiin. Meidän asuinalueella on käärmeitä valitettavasti erittäin paljon kangasmaastoista johtuen ja tästä muistutti menneellä viikolla tuttavapiirissä sattunut tapaturma, jossa kyy puraisi koiraa kuonoon.

Siksi haluaisinkin muistutella kaikille karvakorvien omistajille, että kyyn purema on koiralle aina hengenvaarallinen! Yleensä kyy pyrkii pakenemaan lähestyjää, mutta yllätettynä se puolustautuu puremalla.

Tässä on linkki eläinlääkäreiden ylläpitämään tiedonhakuportaaliin, josta löytyy tietoa mm. kyyn pureman hoito-ohjeista. Suosittelen kaikille lukaisemaan kyseisen artikkelin läpi, vaikkapa ihan vain muistutukseksi. Kyypakkausta (kortisonia) ei enää nykyisin suositella käärmeen pureman koiran hoitoon sen tehottomuuden ja haittavaikutusten takia. Kortisonista on todettu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä koiran paranemiselle. Kortisonihoito on välittömästi suositeltavaa ainoastaan hengitysteiden (kieli, kaula ym.) puremiin, jotka uhkaavat turvota voimakkaasti.

Edellä mainittu koira omistajineen selvisi onneksi pelkällä säikähdyksellä, sillä koira saatiin nopeasti eläinlääkäriin suonensisäiseen nesteytykseen ja hänelle annettiin kyyn pureman vasta-ainetta eli antiseerumia. Vasta-aine onkin tehokkain, joskin varmasti myös kallein hoitomuoto kyyn puremaan, sillä annoksen hinta taitaa pyöriä jossain 200e yläpuolella. Pieni hinta rakkaan karvakorvan pelastamiseksi :)

Vasta-ainetta löytyy siis tällä suunnalla ainakin Joensuun eläinklinikalta!


Toivotamme Maisan kanssa kaikille kyytöntä kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti